Szakmai elhivatottság 100%
Felkészült, profi csapatmunka 100%
Pontos határidők 100%
Kiváló ár-érték arány 100%
Szakmai elhivatottság 100%
Felkészült, profi csapatmunka 100%
Pontos határidők 100%
Kiváló ár-érték arány 100%

Huszonnyolc éve dolgozom az ács szakmában. Az pedig már nagy idő. Elkészítettem jónéhány tetőt, és mára mestervizsgával rendelkező ácsmesterként, magasépítő technikusi oklevéllel, felelős műszaki vezetőként azt gondolom, semmit nem csinálnék másként.
Igaz, hogy számos szakmai díj tulajdonosa is vagyok, de legbüszkébben arra gondolok, hogy 2007-óta, azaz tizenhárom éve az ács szakmunkás tanulóknak szakmai gyakorlati képzést is tartok.

Néhány évvel ezelőtt az ács szakma hiányszakmának számított, és én ezen nem csodálkozom. Ehhez a szakmához nyugalom, önfegyelem, kézügyesség, térlátás kell, és tudnia kell csapatban dolgozni annak, aki ezt a nehéz és kihívásokkal teli szakmát választja. Talán ez az utóbbi a legfontosabb. Csapat nélkül nincs tető. Szakmai díjaimat is első sorban ács csapatomnak kell megköszönjem, hiszen nélkülük nem kaphattam volna meg őket. Ahogy a csapatom abban is nagy segítség, hogy ezt a férfias szakmát át tudjuk adni a következő generációknak.

Az utánpótlás mindig is fontos lesz, hiszen házak, épületek mindig fognak épülni, és az építmények dísze, a koronája a tető. Persze fontos funkciója is, hiszen a tető az, ami sok tíz évre biztosítja, hogy az épület funkcionálisan működjen. A tetőszerkezeteket pedig pontosan, precízen kell elkészíteni. Éppen ezért van nálam hangsúly azon, hogy lehetőség szerint mindig legyen a csapatomban egy két tanuló.

Azt szeretném, hogy a szakma alapjain kívül, megtanulják és megértsék, hogy egy ács brigád nem csak építőmunkások csapata, hanem egy összetartó, jó szellemiségű, felelős társaság, akik figyelnek és vigyáznak egymásra, minden koron pontos és precíz munkát végeznek, és nem utolsó sorban büszkék minden egyes befejezett feladatukra, legyen az egy komplett épület teteje vagy egy pergola. Mert valójában mindegy, mit kell elkészíteni, az a fontos, hogy az időtálló, esztétikailag szép, statikaileg kiváló legyen.

De fontos a modern technológiák elsajátítása is. Amikor én kezdtem a szakmát, még hírből sem hallottunk olyan hordozható elektromos szerszámokról, amikkel ma sokkal hatékonyabban vagyunk képesek dolgozni. Ma már az alap szerszámaink mellet ezek precíz használata is nagyon fontos, ezért arra is nagy hangsúlyt helyezek, hogy a tanulók a gyakorlatban ismerjék meg ezeket az eszközöket, szerszámokat.

Mi tagadás az sem utolsó szempont, hogy jól eső érzés, amikor egy tanulóból szakmunkás lesz és elkezdi a szakmát. Folyamatosan abban reménykedem, hogy nem csak a szakma gyakorlati alapjait tanulta meg nálam, hanem a szakma szeretetét, a csapatban dolgozás, a felelősségvállalás és a szakmai igényesség alapjait is.
Tudom, hogy általános vélemény, hogy egy vállalkozásnál, ahol nagyon lényeges szempont a nyereségesség, ebből fakadóan a hatékony munkavégzés, nincs sok idő a képzésre. Ebből fakadóan nem is lehet teljes értékű gyakorlati képzést adni. De azon tanulók, akik fogékonyak erre a szakmára reményeim szerint minden fontos alapot elsajátíthatnak. Ez nyilvánvaló cél is, hiszen szakmai gyakorlatuk alatt azt is meg kell tanulniuk, hogy a gyakorlati időben is értékteremtő módon tudjanak részt venni.